Triggerpunktakupunktur

Hvad er triggerpunktakupunktur?

Triggerpunktakupunktur har ikke så meget med klassisk, kinesisk akupunktur at gøre. Triggerpunktakupunktur er en behandlingsmetode der er udviklet i det 20. århundrede her i Vesten.

Forskellige betegnelser for det samme – eller næsten det samme?
På engelsk kaldes metoden for ‘dry needling’. ‘Dry’ henviser til at der bruges en “tør” akupunkturnål og ikke en injektionssprøjte med væske. Mange behandlere, især blandt læger og fysioterapeuter, kalder metoden for ‘medicinsk akupunktur’. Med ordet ‘medicinsk’ ønsker man dels at fremhæve den moderne forskningsmæssige underbygning af virkningen, dels at lægge afstand til de traditionelle kinesiske forklaringsmodeller af akupunkturs virkemåde.
Betegnelsen ‘intramuskulær stimulation’ er også ret udbredt, især blandt fysioterapeuter i Danmark.

Når jeg stadig bruger betegnelsen triggerpunktakupunktur, er det for at fremhæve, at det er en behandling mod smertetilstande som primært skyldes triggerpunkter, og som har til formål at deaktivere triggerpunkterne med akupunkturnåle for at skabe smertefrihed. Alle udøvere af både triggerpunktakupunktur, dry needling, medicinsk akupunktur og intramuskulær stimulation går normalt efter at finde triggerpunktet og sætte en akupunkturnål i – eller  tæt på – triggerpunktet, men opfattelsen af, hvordan man finder triggerpunktet, og hvad der skal til for at deaktivere det, kan være meget forskellig fra behandler til behandler.

Triggerpunktakupunkturs virkning – her i klinikken

Ved triggerpunktakupunktur deaktiverer jeg triggerpunktet med en akupunkturnål og en særlig stikketeknik. Ofte sker deaktiveringen af triggerpunktet så hurtigt, at det kan mærkes fysisk som et Triggerpunktakupunktur ved iskias piriformissyndromlille spjæt, dvs. en refleksbevægelse, i muskelfibren. Spjættet, som på engelsk kaldes ‘local twitch respond’, er forudsætningen for en hurtig deaktivering af triggerpunktet og dermed en hurtig smertelindring. Spjættet er den biomekaniske, mærkbare virkning af behandlingen. Derudover er der også en biokemisk virkning: Når nålen sættes i, sker der en frigivelse af stoffer, neurotransmittere og kroppens egne morfinstoffer, som har en central smertedæmpende virkning. Men det er den mekaniske virkning, altså det lille spjæt i muskelfibren, vi først og fremmest ønsker at opnå. Det vil deaktivere triggerpunktet her og nu. Når triggerpunktet er deaktiveret, vil det ikke længere udsende smerte, hverken lokalt i musklen eller som udstrålende smerter til andre dele af kroppen. Desuden vil den generelle følelse af overspænding i musklen blive nedsat. Musklens blodgennemstrømning og bevægelighed øges.

Efter behandlingen
Allerede efter første behandling vil der normalt være en mærkbar reduktion i smerterne.
Man vil typisk være øm i de muskler der er blevet behandlet. Ømheden svarer lidt til ømheden efter hård træning eller ømheden i et blåt mærke. Man vil desuden have røde pletter efter gua sha. Pletterne gør ikke ondt, og de vil forsvinde i løbet af 2-3 dage.

Mens behandlingerne står på og i de første uger efter, oplever man ofte at nogle af smerterne kortvarigt vender tilbage, hvorefter de forsvinder igen. Det er helt normalt efter en langvarig smertetilstand. Musklerne skal lige vænne sig til at være afspændte, og de vil forsøge at spænde op igen, hvis de får en chance. Det bedste du kan gøre, er at udføre de strækøvelser som jeg instruerer dig i, og så i øvrigt passe på med at overbelaste musklerne.

 

sprøjte          eller             nål til triggerpunktakupunktur

 

Triggerpunktakupunktur eller blokade

Mange mennesker har oplevet at få blokader med binyrebarkhormon for smerter, som – uden de selv og måske også uden lægen vidste det – var forårsaget af triggerpunkter i musklerne. Men det er ikke nogen god ide. Af flere grunde:

  • Binyrebarkhormon bruges til at dæmpe alvorlig inflammation. Triggerpunkter i en muskel er ikke inflammation. Der er ingen grund til at bruge en sprøjte med hverken kortison eller smertestillende midler til at deaktivere et triggerpunkt, som sidder i muskelbugen. En akupunkturnål er tilstrækkelig. Det er den mekaniske påvirkning med nålen, der deaktiverer triggerpunktet. Ikke væsken i en sprøjte. (Når man sommetider oplever en smertelindring efter en blokade for muskelsmerter, skyldes det ofte det smertestillende middel i sprøjten. Smertelindringen varer ikke ved, medmindre kanylen har ramt afspændingsområdet ved triggerpunktet så præcist, at det er blevet deaktiveret).
  • Den inflammation der kan optræde i muskelhæfter efter lang tid med triggerpunkter, vil meget ofte forsvinde, når triggerpunkterne er deaktiveret med akupunktur. Hvis ikke – som det kan være tilfældet ved meget langvarige tilfælde af fx tennisalbue – så kan man overveje en blokade i senehæfterne ved albuen, men det bør ikke være før alle triggerpunkter i armens muskler er deaktiveret og kroppens egen evne til at fjerne inflammation har fået en chance.  Ellers er risikoen for tilbagefald stor.
  • Binyrebarkhormon er ikke uden bivirkninger. Man kan ikke tåle ret mange indsprøjtninger, før vævet tager skade. Man bør derfor forbeholde indsprøjtninger med binyrebarkhormon til de alvorlige inflammationer, som ikke kan behandles med “tør” triggerpunktakupunktur.

 

 

Akuzoneklinik ⋅ Hanne Jensen ⋅ Vilhelmsro 315 ⋅ 3480 Fredensborg ⋅ Fastnet: 48263336 ⋅ Mobil: 23914836